Jeugdgezondheidszorg van GGD Zaanstreek-Warterland

Jeugdgezondheidszorg
De Jeugdgezondheidzorg van GGD Zaanstreek-Waterland doet ook bij kinderen op de basisschool gezondheidsonderzoeken. Ze krijgen hier twee keer een uitnodiging voor. Als het nodig is kunnen ouders op elk ander moment zelf een afspraak met de jeugdverpleegkundige maken.

De medewerkers van de JGZ kijken naar de lichamelijk, geestelijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen. En hebben daarbij oog voor de ontwikkelbehoeften van jongeren. Bij problemen op school, in de klas of ergens anders denken ze graag mee om deze problemen vroeg aan te pakken. Zo kan verwijzing naar specialistische zorg vaak voorkomen worden. De jeugdverpleegkundige kijkt naar de gezondheid en de omgeving van het kind. Soms ligt de oorzaak van een probleem heel ergens anders dan eerder verwacht. Bijvoorbeeld bij een gehoorprobleem, slaapprobleem, pesten, onrustige thuissituatie, pubergedrag, enzovoort. Met kleine aanpassingen, begeleiding van onze jeugdverpleegkundige, pedagoge of een groepscursus kunnen we er samen voor zorgen dat de problematiek al in een vroeg stadium verbetert. Als het nodig is kan de jeugdverpleegkundige de jeugdarts inzetten.

Preventief gezondheidsonderzoek 5-jarigen
Alle kinderen krijgen in het jaar dat ze 5 jaar een preventief gezondheidsonderzoek. Dat bestaat uit verschillende onderdelen:
- De doktersassistente komt op school en onderzoekt dan de oren en ogen van de kinderen op school. U hoeft daar als ouder niet bij te zijn. Zij neemt contact met de school op voor het plannen van dit onderzoek.
- Daarnaast krijgen ouders/verzorgers via de e-mail een vragenlijst over de gezondheid van hun kind.
- Als u deze heeft ingevuld volgt een afspraak met de jeugdverpleegkundige op een van de locaties van de GGD of op school voor ouder/verzorger en kind. De jeugdverpleegkundige bespreekt dan o.a. de antwoorden op de vragenlijst.

De spraaktaal screening 5-jarigen
Alle leerlingen krijgen in het jaar dat ze 5 jaar worden een onderzoek over hun spraaktaal ontwikkeling. Dit doet een logopedist op school. Hier zijn de ouders/verzorgers niet bij. U krijgt een terugkoppeling van de logopedist.

Preventief gezondheidsonderzoek groep 7
Alle leerlingen van groep 7 krijgen met hun ouders/verzorgers een uitnodiging voor een preventief gezondheidsonderzoek door de jeugdverpleegkundige. Dit is op een van de locaties van de GGD of op de school. De jeugdverpleegkundige geeft dan ook voorlichting over o.a. groepsdruk, puberteit, beeldschermgebruik, social media en de gevolgen daarvan.

Onderzoek op indicatie
Leerkrachten, Intern Begeleiders, ouders/verzorgers kunnen altijd contact opnemen met de jeugdverpleegkundige, pedagogisch adviseur of logopedist voor overleg of onderzoek van een kind. Als het nodig is wordt de jeugdarts door deze professionals betrokken.

Rijksvaccinatieprogramma
De JGZ voert het Rijksvaccinatieprogramma uit voor alle jeugdigen tussen de 0 en 18 jaar. Sinds 1957 bieden deze vaccins bescherming tegen ernstige infectieziekten. Leerlingen vanaf 5 jaar krijgen een uitnodiging van het RIVM voor de groepsvaccinatie in een sporthal. Voor vragen over vaccineren of als uw kind vaccinaties gemist heeft, kunt u contact opnemen met de GGD.

Mijn Kinddossier Ouders/verzorgers kunnen de gegevens van hun kind bekijken op www.mijnkinddossier.nl. In dit digitale dossier staan lengte en gewicht van hun kind en zijn bijvoorbeeld ook de vaccinaties terug te vinden. De uitslag van het onderzoek van de logopedist of de doktersassistente en eventuele vervolgstappen is hier terug te vinden.Ook kan de GGD hier digitaal folders in zetten. De vragenlijsten, die bij elk onderzoek horen, kunnen ouders/verzorgers ook via Mijn Kinddossier invullen. Lees hier meer over Mijn Kinddossier.

Contact opnemen
· E-mail: jgz@ggdzw.nl (vermeld naam van de leerling, geboortedatum en de naam van de school).
· Telefoon: 0299-74 80 04 (regio Waterland) of 075-651 83 40 (Zaanstreek). Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur.
· Voor vragen over opvoeding kunnen ouders ook chatten met een jeugdverpleegkundige op www.Ouderchat.nl (maandag t/m vrijdag van 8.30 t/m 17.00 uur. Maandag, dinsdag en donderdag tot 20.30 uur). · E-mail voor opvoedvragen: opvoedvragen@ggdzw.nl.

Meer informatie Op de websites van de GGD en van het Centrum Jeugd en Gezin/Centrum Jong kunt u informatie vinden over verschillende onderwerpen die te maken hebben met opgroeien en opvoeden. Voor informatie over cursussen en themabijeenkomsten kunt u terecht op de website van het Cursusbureau.

Leerlingen aan het woord

"Ik vind de leraren lief en ze geven goed les"

"En ik vind onze lokalen fijn".